Chcesz wiedzieć, jak zrobić autentyczną włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zaznajomienie się z szefami kuchni z bardzo dobrych pizzerii w Rzymie. Jeżeli niemniej jednak nie planujesz być w Rzymie, najbliższą idealną alternatywą jest zapoznanie się z tym tekstem. Najistotniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś znacznie więcej, aniżeli tylko jej podstawą -jest tym, co przynosi pizzy jej strukturę, łączy smaki i – jeżeli prawidłowo zrobione – może sprawić, że poczujesz się jakbyś w istocie dotarł do Włoch.
Pizzeria Kraków
Jednak w pierwszej kolejności: odrobinę o pizzy we Włoszech …
Schematyczna pizza margherita pochodzi z Neapolu. Mimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim pożywieniem legendarnym za granicą, pizza i Włochy nie zawsze były bliskoznacznikiem. Na początku wykorzystywano zasadę – im prostsza pizza, tym lepiej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano lub też bazylii, do tego odrobinę czosnku, soli oraz oliwy z oliwek.
Bezsprzecznie, włoskie jedzenie jest nadzwyczaj regionalne, także jeżeli chodzi o pizze. Jedna reguła niemniej jednak jest wszędzie taka sama: każda prawdziwa włoska pizzeria powinna być zawsze przyrządzana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie powinna się nawet legalnie nazywać się pizzerią!
Czym charakteryzuje się włoska pizza?
Jednakowo jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest najlepsza oraz w najwyższym stopniu autentyczna – kiedy jest świeża, obejmuje lokalne składniki. 
Co jest niezbędne prócz pieca, by zrobić włoską pizzę? 
•    600 ml ciepłej wody, 
•    1 kg mąki, 
•    2,5 – 3 łyżki (25 gramów) świeżych drożdży bądź 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży, 
•    6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 
•    1,5 łyżeczki soli, 
•    2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto. 
Później pora na ukochane dodatki, chociaż można trzymać się również wyżej wymienionej klasyki. Najpoprawniej też gotową pizzę dostarczyć typowo po włosku – inaczej upiększyć kilkoma liśćmi bazylii i absolutnie nie dawać do tego jakiegokolwiek sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, ogromnej jakości.

 
                     
                     
                    