Pyszny, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Jak najbardziej, chodzi o mozzarellę. Kultowy na całym świecie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a dogłębnie z regionu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie jedynie to właśnie dzięki łagodnemu smaku, jednak też specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają całkowicie innowacyjnego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, ale jednocześnie nie zmienia własnego delikatnego oraz naturalnego smaku.
tiramisu
Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy lub też innych potraw, czy to z makaronami czy też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym naturalnie serem nieczęsto zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest wybitnie specyficzne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt i smak. Jak najbardziej ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w specjalnych pojemnikach i opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest cały czas świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs artykuły sero podobne
włoska pasta
Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu zwykli ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w rzeczywistości ser. W większości wypadków sprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy także mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej najbardziej znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania wedle szablonowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa oraz receptura są wpisane na listę produktów chronionych i tradycyjnych.
mozzarella
Skąd więc wziąć kreatywny, rozkoszny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do przetestowanych delikatesów. Trzeba jednak liczyć się z tym, że nowatorski włoski ser będzie mnóstwo droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy sztampowego sera mozzarella jesteśmy w stanie oznajmić jedno – ściśle mówiąc warto dopłacić oraz nasycać się pysznym smakiem.