Świetna włoska kuchnia
Masz ochotę smacznie zjeść? Pośród licznych alternatyw, które daje europejska sztuka kulinarna na główną uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to bogactwo aromatów, połączeń oraz spora porcja zdrowia.
Typowe włoskie przyprawy
Naszym rodakom restauracja włoska, kojarzy się głównie z makaronem i pizzą i ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Popularne posiłki włoskie
Pasty są podstawą kuchni włoskiej. Włosi gotują makarony w dziesiątkach form. W zasadzie niełatwo wymyśleć produkty których nie można dodać do makaronu. nowa restauracja włoska w Krakowie Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. wieprzowe czy drobiowe i rożnorodne warzywa, sprawiają, że pasty nie są w stanie się przejeść.
Następną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra włoska pizza to cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To też canelloni, focaccia, ravioli i szeroki wybór deserów – takich jak tiramisu czy panettone. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- ricotty, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film